De Gedragscode Informatiebeveiliging Notariaat (GIN) van de KNB bevat normen en richtlijnen om de informatiebeveiliging in de notariële sector te waarborgen. De GIN, gebaseerd op ISO 27001 en Nederlandse privacywetgeving, is ontwikkeld met input van diverse IT-experts en adviseurs. De GIN beschrijft vier fasen van informatiebeveiliging, met specifieke maatregelen voor toegang, apparatuur, encryptie, en incidentafhandeling. De KNB ondersteunt notariskantoren bij de implementatie. In dit blog lees je meer over de invoering van de derde fase van de GIN, die per 1 juli 2024 verplicht wordt.
Cybersecurity is cruciaal voor elk notariskantoor, omdat het cyberaanvallen voorkomt, detecteert en erop reageert. Cyberaanvallen kunnen verschillende vormen aannemen zoals phishing, ransomware, malware, denial-of-service, datalekken, identiteitsfraude, hacking en social engineering. Cyberaanvallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor het notariskantoor zoals reputatieschade, financiële schade, juridische aansprakelijkheid, boetes, verstoring van de bedrijfscontinuïteit en verlies van cliënten.
De notariële sector is een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, omdat zij beschikken over waardevolle informatie en geldstromen. Bovendien werken er nog steeds notariskantoren met verouderde IT-systemen die moeilijk te beveiligen en te updaten zijn. Daarnaast is de menselijke factor een belangrijke zwakke schakel in de cybersecurity omdat veel medewerkers onvoldoende bewust zijn van de cyberdreigingen en de best practices om deze te voorkomen of te beperken.
Om de cybersecurity in de notariële sector te versterken, is het daarom noodzakelijk om een aantal maatregelen te nemen. Deze zijn in lijn met de Gedragscode Informatiebeveiliging Notariaat (GIN) en de ISO 27001. Deze maatregelen omvatten onder meer:
Naast deze maatregelen is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van cybersecurity, zodat een notariskantoor kan anticiperen op nieuwe cyberdreigingen en kan profiteren van nieuwe technologieën en innovaties. Enkele voorbeelden van deze ontwikkelingen en trends zijn:
Met de invoering van Fase 3 van de Gedragscode Informatiebeveiliging Notariaat wordt er een hoger niveau bereikt van informatiebeveiliging. Het vereist dat notarissen de bedrijfscontinuïteit waarborgen. Dit houdt in dat je na een incident weer snel up-and-running bent. Codex ondersteunt notarissen bij het voldoen aan de eisen van Fase 3 door middel van de volgende functionaliteiten:
De Gedragscode Informatiebeveiliging Notariaat is een waardevol instrument voor het notariaat om de informatiebeveiliging te verbeteren en om te voldoen aan de wettelijke en maatschappelijke verwachtingen. De invoering van Fase 3 van de GIN is een belangrijke mijlpaal voor de notariële sector om de hoge standaard van informatiebeveiliging te bereiken. Bij Van Brug Software zijn we klaar voor deze fase. Heb je vragen over de invoering van Fase 3 of wil je meer weten over bepaalde functionaliteiten binnen onze software Codex? Neem dan contact met op met onze Security Officer Erik van Dalen.